Mitt Ammerån - Danielholmen <in English>

Start | Hur det började | Hur det fortsatte | Och fortsatte | Och sen då?
Moan | Blomgrundet | Danielholmen | Baracken | Vårv | Skattlandsforsen | Färsån

Danielholmen är en relativt stor holme som utanför sig har en lugn och fin ström som slutar i ett lugnvatten. Strömmen håller en hel del ståndplatser för både harr och öring och i lugnvattnet kan man finna den större öringen om man har tur. Nedanför lugnvattnet, efter en liten ström och alldeles i slutet på holmen, går ytterligare en intressant ström där harren verkar trivas. Danielholmen är ett av dom få ställen som fungerar riktigt bra när vårfloden går hög i början av säsongen. Fiskar man då på mask är chanserna att man får med sig harr till efterföljande dags middag mer än goda. Tunga nymfer och sjunklina kan ge lite fisk men med mask är chanserna som störst. Ovan holmen ligger ett vindskydd och längre fram på säsongen, när strömmen vid holmen blir alltför seg, kan man fiska kring det istället. Precis utanför vindskyddet finns en fin strömkant mot södra sidan av ån som är värd viss uppmärksamhet. Jag har fiskat en del torrfluga vid Danielholmen sent på säsongen men sällan fått något av format. Nej, Danielholmen är som bäst tidigt på säsongen - längre fram det andra ställen som pockar på min uppmärksamhet.

När jag var i sjuårsåldern fick jag min första minnesvärda fångst i Ammerån. Min far och jag var själva i Färsån och vi åkte till Danielholmen för att fiska. Jag blev placerad vid lugnvattnet där pappa tyckte att jag kunde stå och kasta medan han själv skulle fiska av den intressanta strömmen i början av holmen. Han ville ha koll på vad jag gjorde och samtidigt fiska av strömmen utan att jag skulle vara i vägen. Efter en stund fick han se något lustigt. Jag vevade febrilt in och hade helt tydligt något på den Panter jag fiskade med. Helt plötsligt vände jag mig om, lade spöet över axeln och började gå - fisken var för tung för att jag skulle orka veva in den hela vägen. När min far kom ner till mig fick han se en fin öring på åtta hekto ligga uppsläpad på land och en överlycklig son i andra änden av linan en bit in i skogen.

Danielholmen är det givna stället att besöka under fiskepremiären i Ammerån. Ån är fredad under våren så att harren skall få leka i fred och fisket blir åter tillåtet 1 juni. Vattnet brukar vara väldigt högt vid den tiden och många år har Danielholmen varit ett av ytterst få ställen som överhuvudtaget är fiskbart. Vi brukar bli ett litet sällskap som sitter och väntar in tolvslaget natten mot den första. Vi brukar elda, grilla korv, dricka kaffe med kanske en liten styrketår i och bara må gott tills det nya dygnet börjar. Sen blir det några timmars fiske innan man trött men glad styr stegen hemåt med en allt som oftast skönt tyngande fiskekorg över axeln.

Fortsätt till Baracken >>

Färsån Skattlandsforsen Vårv Baracken Danielholmen Blomgrundet Moan Moan