Drag för drag

Text & Foto: Per Persson

Jag och drag för drag
Innan jag läste boken "Drag för drag" av Erik Widén var jag en alltigenom alldaglig spinnfiskare. Jag har ju alltid varit flugfiskare i första rummet, men ibland är ju förhållandena helt enkelt så att spinnfisket är det enda vettiga valet om man vill få sig någon fångst till livs. Som alldaglig spinnfiskare var jag inte så över hövan noga med betesvalet - klart man hade sina favoriter, men om man fiskade bort sin Panter så tänkte man att; "ja, ja... bara man har nåt liknande i ungefär samma storlek så funkar det nog bra" - man kan inte ha mer fel!

Det var Räven som först berättade för mig om "Drag för drag" och den tregradiga poängskala som användes för att ranka dragen. Trestjärniga drag var det som gällde och det första av dessa jag fick lära mig styrkan hos var Effzett - ett gäddskeddrag. Det var många år sedan och Räven hade bjudit mig till gäddfiske på Lavarö i Norra Roslagen. Jag var på den tiden en ytterst orutinerad gäddfiskare, och eftersom den mer erfarne Räven insisterade på att jag måste införskaffa ett antal Effzett inför besöket så gjorde jag det. Och det gjorde jag såklart rätt i - jag hade aldrig varit i närheten av lika bra gäddfiske och tron på de trestjärniga var planterad.

Ändå dröjde det länge innan jag själv köpte mig ett exemplar av boken - innan min sejour i Hammarstrand där närheten till Indalsälven gjorde spinnfisket riktigt intressant, så räckte det med att känna till att Effzett och Panter fanns. Jag hade väl fått berättat för mig om några andra trestjärniga drag lite då och då, men inte lagt så mycket av det på minnet. De nya förhållandena gjorde alltså att jag införskaffade mitt eget exemplar av boken via ett antikvariat på nätet, och efter att ha läst in mig på de trestjärninga, och börjat praktisera kunskaperna, så transformerades jag plötsligt från den alldagliga spinnfiskaren till en spinnfiskare av rang! Ett exempel på det är följande episod som jag beskrev redan då det begav sig:
2009-09-02 - Höstharr

Det har blivit september, och således höst - en årstid känd för att kunna bjuda fint harrfiske. När vädret dessutom är så fint som idag så får man passa på...

Jag och Minken tog oss en tur ut på älven nedan Hammarforsen i eftermiddag. Vi började nere vid ön och ganska snart hade jag fått två matabborrar. Lite längre upp, snett ovan ön, såg vi en del vak och fortsatte sålunda dit. En Veltic gav mig tre skapliga harrar innan vi fortsatte upp till Pelle-nacken...

"Minken då" kanske ni undrar - jo, han hade det trögare. Det ville sig inte med spinn för hans del, och det var inte förrän uppe vid nacken, när han kunde kasta med fluga på vak, som han fick någon utdelning. Två sparade harrar slutade Minkens kväll med.

För egen del fungerade spinnfisket fint. Jag kunde räkna in fem harrar och fyra abborrar i båten efter att turen avslutades när det så smått började skymma - ännu en givande tur på älven!

Till saken hör att Minken fiskade av samma ställen som mig och använde en spinnare som var snarlik min Veltic på alla sätt - skillnaden var att det inte var en Veltic!

Lite mer information om boken
Boken heter alltså "Drag för drag", och har undertiteln "En handbok om spinn- och haspelbeten". Den är skriven av Erik Widén och utgiven 1974 av Rabén & Sjögren (ISBN: 9129419999, 9789129419993). Boken är på 140 sidor och är illustrerad med fotografier i svartvitt. Den återfinns idag, mig veterligt, endast på antikvariat.

223 fiskedrag (uppdelat i kategorierna spinnare, skeddrag, vassdrag, kust- och havsöringsdrag, wobblers samt upphängare, kastflugor,imitationer etc.) presenteras utförligt i ord och bild. Uppgifter om utförande, vikter, färger, krokar, kastegenskaper, gång i vattnet, tillverkare och allmänna synpunkter anges. När det gäller spinnare och skeddrag, där det inte hänt så mycket egentligen sedan boken skrevs, är informationen och betygsättningen alltjämt högaktuell - jag, och fler med mig, har iallafall inte hittat någon modern spinnare som klår en Veltic. Man får intrycket av att det ligger ett enormt arbete bakom boken och man kan inte annat än imponeras av Erik Widéns hängivelse till ämnet.

Boken och dess graderingssystem är alltså en utmärkt källa till kunskap - att Panter är utmärkt stämmer, och att Veltic är ännu bättre stämmer också. Men det finns några trestjärninga drag som inte visat att de förtjänar sin status - Black Bee till exempel. Har provat den ett antal gånger helt utan resultat, men när man bytt ut den mot en Panter som har snarlika färger så hugger fisken. Lite märkligt är det då författaren vittnar om goda resultat med Black Bee i alla möjliga förhållanden. Men förutom Black Bee, och ytterligare ett fåtal exempel, så stämmer informationen i boken till fullo.

Pelles Fiske ger boken "Drag för drag" betyget fem harrar av fem möjliga!