Världens bästa drag

Text: Per Persson & Arne Wahlström
Foto: Per Persson & NN

Ingress
Harran och Räven flugfiskar helst, men då fångstmaximering står högst upp på agendan så blir det ändå en hel del spinnfiske mellan varven. Att det är skillnad på drag och drag är något de lärt sig medelst timmar av såväl empiriska som teoretika studier, och nedan följer en genomgång av deras respektive favoriter som utkristalliserat sig genom åren - en genomgång av deras respektive fem i topp av världens bästa drag helt enkelt!

Veltic - klar nummer ett!

Mer överens än så här kan man inte bli - Harran och Räven har nått konsensus - Pelles Fiske fastslår; Veltic är obestridlig nummer ett!

Räven: "I fiskemedia läser man om Vibrax, Panter, Wipp och King. Vad är det för fel på folk? Veltic är helt överlägsen dessa spinnare och när den nu har börjat produceras igen, efter flera decenniers uppehåll, borde sportfiskarna vallfärda till fiskebutikerna (webbsidor för att vara mer exakt) för att uppdatera sina fiskelådor och förpassa de andra spinnarna till dragaskens väntrum. De minsta är de bästa och de är omöjliga att besegra!"

Harran: "Håller till 100% med om att Veltic är spinnaren nummer ett, och det är ingen överraskning för er vana Pelles Fiske-läsare. Den är överlägsen alla andra spinnare på harr, men är även strålande på att locka öring, abborre och sik till hugg. Det är sällan avgörande vilken färg på sked man väljer - guld, tillsammans med den-enda-skeden och tysk-skeden är kanske favoriterna. När fisket är riktigt trögt kan det någon gång löna sig att gå upp en storlek, men annars är det tvågrammaren som gäller!"

Erik Widén, författare till dragbibeln "Drag för drag", publicerad 1974, skriver följande om Velticen:
"Veltic ***
Allmänna synpunkter: Veltic 2 gram i koppar eller silver har i många år varit ett av mina favoritbeten. De flesta abborrar jag fångat på spinn har jag fått just på detta bete och ett flertal säsonger har det också gått till topps i statistiken över flest fångade gäddor. Vidare har jag lurat mer ovanliga fiskar såsom asp, braxen och till och med mört, vilket dock inte är så konstigt, enär denna lilla spinnare ofta kan tas för en insekt när den surrar fram i vattenbrynet. De större versionerna av Veltic har jag inte nått tillnärmelsevis så stora framgångar med, även om de nog kan anses tillhöra kategorin goda allroundspinnare"

Tvåan och trean, Raplan och Pantern, Pantern och Rapalan
Harran och Räven är överens om vilka drag som intar de övriga pallplatserna, men inte dess inbördes ordning.

Harran placerar Rapala på silverplats och säger så här: "En otroligt allsidig wobbler som fångar allt. Att den är ett bra bete för abborre, gädda och öring är väl ganska allmänt känt, men att den även är vass på harr är kanske en överaskning för många. I och med abborrens intåg i träsket sitter det allt oftare en mindre Rapala på kastspöet, och den tar mycket fisk, men det är i Indalsälven den firat sina verkliga triumfer (med storgäddan som pricken över i:et), och som gör att den förtjänar andraplatsen".

Räven motiverar Rapalans tredjeplats på sin lista med orden: "Det är den näst minsta och flytande versionen det handlar om. Mina 30 största abborrar har tagits på detta drag och vore det inte för alla harrar Veltic och Panter lurat skulle den lilla wobblern klättra till förstaplatsen. För harr håller den inte riktigt måttet i en jämförelse med de två spinnarna, men för abborre... Rapalan kastar inte långt alls och därför undviker jag den oftast när det ska kastas. Allra bäst är den därför vid trolling i ett abborrvatten och då är den ”simply the best”!".

Eric Widén om Rapalan:
"Rapala **
Allmänna synpunkter: Denna wobbler, som uppnått en väldig popularitet under senare år, förekommer i många versioner (Rapala Original, Rapala Flytande, Rapala CD, Rapala Magnum etc.) och av ett flertal fabrikat. Jag håller mig här till den "vanliga" finska modellen, vilken jag har mest erfarenhet av. Först och främst är Rapala en utmärkt allroundwobbler som kan nyttjas i snart sagt alla vattendrag, möjligen med undantag av saltvatten. Förutom att den uppskattas till fullo av gäddan och abborren är den gångbar för all slags ädelfisk. De dåliga kastegenskaperna drar dock ner betyget en smula."

Räven vill istället se Myrans klassiska Panter som tvåa, och motiverar detta enligt följande: "Den fiskar inte lika bra som den minsta versionen av Veltic, men den fiskar ändå oerhört bra. Och ibland är de extra meter den kastar i förhållande till Veltic viktigare än skillnaden i fisklighet. Då väljer jag utan tvekan en Panter, helst i 3 gram, och vet att får jag inte någon fisk så har jag ändå gjort allt som stått mig till buds. Panter är en lika given 2:a som Veltic är 1:a!"

Harran å sin sida ger Pantern en tredjeplats, och följande omdöme: "Innan Velticen hittade in i draglådan var Pantern spinnaren nummer ett, och den var ett farligt vapen vid de tidiga träsketresorna med ett flertal fina harrar på sitt samvete. En och annan fin Ammerå-öring har den också lyckats lura till hugg. Nu fiskas den inte längre lika frekvent, av förklarliga skäl, men den tar fortfarande bra med fisk när den väl får sin chans."

Erik Widén om Pantern:
"Panter ***
Allmänna synpunkter: Panter är en av marknadens absolut bästa spinnare. Med sin juvelliknande finish och en perfekt gång i vattnet attraherar den såväl det mänskliga ögat som fiskens. Jag har funnit den högeffektiv för alla sötvattensrovfiskar i de flesta typer av vatten och rekommenderar den livligt med det förbehållet att trekroken utbyts mot en d:o av kraftigare typ."

Plats 4 och 5 - åsikterna går isär
Om de är överens om topp 3 (förutom inbördes ordning) så gäller det motsatta för plats 4 och 5, och det finns en bakomliggande grund till det; Harran har spenderat betydligt mer tid åt spinnfiske efter öring än vad Räven har, som i sin fagra ungdom istället var en inbiten gädd- och abborrfiskare.

Rävens 4:a heter Hi-Lo, och det motiveras: "Det kanske ligger nostalgi bakom valet av Hi-Lo som nummer 4. Men jag minns som igår när en 18-grams Hi-Lo förändrade den dessförinnan rådande ordningen att undertecknad oftast var den som gick hem utan fångst. Efter att wobblern fick ersätta trötta gamla skeddrag och Reflexspinnare stod det klart att nya tider stundade. I flera års tid var alltid Hi-Lo det givna gäddraget och det var inte för att andra drag fiskade bättre som den senare fick dela alltmer fisketid med andra; snarare var det en önskan att pröva sig fram i draglådan som orsakade det. Och skulle jag bara få välja ett gäddrag att förlita mig på i framtiden så blev det nog min 18 grams Hi-Lo!"

Erik Widén tycker så här om det draget:
"ABU Hi-Lo ***
Allmänna synpunkter: Detta är utan tvekan den wobbler som används mest i Sverige och inte utan orsak, Hi-Lo är ett suveränt bete för gädda och gös särskilt på eftersommaren och hösten. Till dragrodd är den mycket lämplig tack vare att man kan ställa in den för olika djup. De många varianterna i såväl färg som storlek är en annan fördel. Vid gäddfiske bör man välja en färg som motsvarar den hos gäddans populäraste byte i vattnet i fråga, medan den rödvita kombinationen viasat sig effektivast vid fiske efter gös."

Och Rävens femteplats intas av Mira, om vilken han har att förtälja: "Minsta storleken förstås. Mira kan vara en osannolikt effektiv abborrjägare och det är inte ovanligt att den sätter även Kung Veltic på plats i det gebitet. Olyckligtvis är den inte alls lika attraktiv för ädelfisk och därför får den nöja sig med en femteplats på listan eftersom jag företrädesvis fiskar efter harr. Mira är inte heller den mest lättkastade av alla små spinnare och därför är det lätt hänt att någon av de andra (läs Veltic) allt som oftast vinner företräde då det ska knytas fast en spinnare på linan."

Och om Miran skriver Erik Widén:
"Mira ***
Allmänna synpunkter: Ett av mina favoritbeten när det gäller det lätta abborrspinnet. Den lilla skeden och den yviga fjäderbeklädnaden tycks vara aptitlig för abborrar i alla storlekar. Även huggovilliga högsommargäddor brukar låta sig luras med en Mira, medan spinnaren vad ädelfisk beträffar inte höjer sig över mängden. Betets mindre goda kastegenskaper och dess olat att haka upp sig i linan vid utkastet gör dock att jag först efter lång tvekan låter den få tre stjärnor."

Harran placerar å sin sida Sölvkroken Spesial på fjärdeplats med följande motivering: "Sölvkroken Special, 7-, 12- eller 18-grammaren beroende på omständigheterna, färgvariant blå/silver... vilken fantastisk öringdräpare! Den är kanske inte lika allround som Tobyn, som enligt mitt förmenande är bättre på att locka abborre och gädda till hugg, men dess förmåga att leverera riktigt stor öring ger den en självklar plats på topp-5-listan!".

Erik Widén gillar också detta drag:
"Sölvkroken Spesial ***
Allmänna synpunkter: Detta är Norges mest sålda skeddrag och det är inte svårt att förstå varför. Den fiskliga gången och de goda kastegenskaperna gör Sölvkroken Spesial till ett förträffligt allround-bete. Personligen har jag haft mest glädje av den näst minsta typen, vilken har många regnbågar, öringar och rödingar på sitt samvete, men även de tyngre modellerna har visat framfötterna, inte minst vad gäller gädda. Således ett drag jag med varmt hjärta kan rekommendera."

På femteplats i Harrans lista ståtar Effzett - varför? Jo: "Med rötterna i fiske i strömmande vatten så kom gäddfiske relativt sent in i mitt fiskeliv, men när det väl gjorde det var det med hjälp av Effzettens ljuvliga vickande gång i vattnet. 22-grammaren i silver har genom åren lockat mängder av gädda till hugg, och de mindre varianterna är ett synnerligen vassa abborrdrag - Effzetten är väl värd sin plats på listan!"

Erik Widén bedömer Effzetten så här:
"Effzett ***
Allmänna synpunkter: Mina erfarenheter av Effzett sträcker sig endast ett par år tillbaka, men det tillhör redan nu mina absoluta favoritbeten. Till skillnad från många andra skeddrag av den breda typen tenderar det inte att söka sig upp mot ytan utan håller sig på ett idealiskt djup. Detta tillika med den förföriska gången gör att Effzett är begärligt för all slags fisk. Jag har redan kunnat inregistrera fina fångster när det gäller gädda, abborre, regnbåge och röding och jag tror inte heller att det kommer att göra mig besviken då jag får tillfälle att pröva det i harr- och öringsvatten."

Summering
Herrar skribenter förordar idel trestjärninga drag enligt Erik Widéns bedömning, förutom Rapalan - hade han bortsett från kastegenskaperna och bedömt den som trollingdrag skulle den med största säkerhet också fått högsta betyg - det som gällde som bäst 1974 gäller även än i dag, förtio år senare!

  Harrans lista Rävens lista
1 Veltic Veltic
2 Rapala Panter
3 Panter Rapala
4 Sölvkroken Spesial Hi-Lo
5 Effzett Mira