Artiklar med Ammerånanknytning

AmmerStout
Brygga ett öl enligt de tyska renlighetslagarna vid Ammeråns strand, varvat med lite fiske förstås, kan det fungera?
Det bevisade vi ifjol, och i år gjorde vi det igen!

AmmerÖl
Brygga ett öl enligt de tyska renlighetslagarna vid Ammeråns strand, varvat med lite fiske förstås, kan det fungera?
Absolut, och denna artikel beskriver hur!

Övriga Ammerån - Solberg-Viken
Den vane Pelles Fiske-läsaren vet att när det skrivs om "Mitt Ammerån" så handlar det om sträckan från Överammer och ned till utloppet; Nedre Ammeråns fvo, men Ammerån har mer än så att erbjuda!

Flugfiske-EM 2014
Mina erfarenheter som guide åt Engelska landslaget inför och som funktionär under tävlingen.

Guide till Ammerån
Min artikel om Ammerån publicerad i tidskriften fiske-feber.

Mitt Ammerån
Denna avdelning av Pelles Fiske beskriver Ammeråns utveckling som fiskevatten från sjuttiotalet och framåt och parallellt med den min utveckling som fiskare i Ammerån.

Minnen från Ammerån
När snön ligger vit på marken och temperaturen är långt från fiskevänlig så drömmer man sig gärna tillbaka till svunna tiders fiskafängen. Ofta bearbetas händelser från den gångna säsongen men av och till dyker mer avlägsna fisketurer upp ur minnets arkiv - och en del oftare än andra. Själv tänker jag mig ofta och gärna tillbaks till den sista helgen i juni en sommar för många år sedan med stort välbehag - en helg då Ammerån visade sig från sin absolut bästa sida under en tid då fisket fortfarande bedrevs enligt de gamla husbehovsfiskets normer.

Mera minnen från Ammerån
Vad gör att man minns vissa fiskeepisoder hur klart som helst? Det kan vara mycket; dråpliga händelser, fantastiskt bra (eller för den delen dåligt) väder, att man fick ovanligt mycket fisk eller att man fick ovanligt stor fisk. Den episod jag tänker redogöra för här har jag redan snuddat vid på andra ställen här på Pelles Fiske, men då den innehåller alla ingredienser som nämns ovan är den väl värd att förtälja i sin helhet!

Maskfiske i Ammerån
De första veckorna på säsongen i Ammerån är oftast ett elände för flugfiskaren - högvattnet ställer till stora problem, dels genom att flugorna aldrig "hinner ner" till harren som står och trycker på botten och dels för att det höga vattnet gör att man måste stå långt uppe på land och att flugkastningen blir smått omöjlig. Det är under denna period på säsongen som den drivne maskfiskaren firar sina största triumfer - med långspöet stickandes ut mellan grenverket när vattnet går långt upp på land är detta ofta den enda kategorin fiskare som överhuvudtaget har en chans att få fisk - och fisk brukar de få!

Trekastet
Fiske med trekast nämns i ett antal artiklar här på Pelles Fiske. Detta har gjort att det med jämna mellanrum dimper ner frågor relaterat till trekastet i Pelles Fiskes e-postlåda. Tillsammans med det faktum att de flesta av de gäster jag guideat i Ammerån ser ut som fågelholkar då jag berättar om hur vi lokalt bedriver fisket i ån - fiske med trekast - motiverar det en artikel i ämnet.

Harr i augustinatten
Solfisken är ett smeknamn som harren fått av Gunnar Westrin - ett epitet jag inte riktigt kan hålla med om då man inte skall underskatta harrfiske under dygnets mörkare timmar. De flesta harrfiskare förlägger sina fisketurer till dygnets ljusa timmar och visst är torrflugefiske en solig eftermiddag väldigt skoj och emellanåt riktigt effektivt. Det de flesta harrfiskare dock inte verkar känna till är att harrfiske i den mörkaste augustinatten är väl så spännande och minst lika effektivt.

Flugor för Ammeråns harrar

Tidigare publicerad i FiN oktober 1986.
Ammerån har ofta varit omskriven i sportfiskepressen under senare år, och eftersom jag har ån som hemmavatten, tänkte jag berätta något om de flugor, vilka gått speciellt bra där under de senaste säsongerna.

Ju enklare dessto bättre
Visst är det kul att binda komplicerade och vackra flugor, och visst blir man extra glad om harren hugger på sin senaste innovation vid bindstädet. Men faktum kvarstår, bättre än de gamla beprövade, simpelt lättbundna, "knularna" blir dom aldrig....

Ammerån - ett abborrvatten?
Att Ammerån är ett bra harrvatten är känt men hur många känner till att där dessutom huserar abborre och gädda i god kondition?

Att ha timmarna....
De flesta fiskare har ett hemmavatten som är dom extra kärt och till vars strand dom återvänder till år efter år. För mig är hemmavattnet Ammerån. Efter alla år vid ån kan jag idag säga mig vara en ganska vass ammeråfiskare – jag har nämligen ”timmarna”.