Flugor för Ammerån
Det har här på Pelles Fiske skrivits en hel del om vilka flugor man med fördel använder i sitt sökande efter Ammeråns harrar, bland annat i artikeln Flugor för Ammeråns harrar (som  publicerades i tidningen Flugfiske i Norden redan 1986) och i artikeln Guide till Ammerån (som publicerades i tidningen fiske-feber 2008). Det har dock runnit en hel del vatten under broarna i Överammer sedan dessa skrevs (särskilt den förstnämnda artikeln som i skrivande stund har 33 år på nacken), och det är hög tid att komma med ett reviderat urval flugor man bör hitta i sin flugask när man sitter vid Ammeråns strand och knyter sitt flugkast - flugor som självklart fungerar ypperligt även i andra vatten!

De sjunkande

Guldhuvad E-12
Detta är nog den mest lyckade flugan som Pelles Fiske (Harran & Räven tillsammans) skapat - den verkar nämligen fungera ypperligt överallt, och Ammerån är inget undantag! Historien bakom mönstret kan ni läsa om i artikeln Att variera en klassiker. Den Guldhuvade E-12:an har, sedan de ovan nämnda artiklarna författades, gått från sporadisk upphängarfluga till det givna valet som ändfluga på trekastet, och där ser den ut att stanna!
Virkad lila-nymf
De virkade nymferna presenterades här på Pelles Fiske redan 2002 i artikeln Ju enklare dessto bättre, och då var den virkade svartnymfen alltjämt det givna förstahandsvalet. Så är det ju inte längre, men de är definitivt värda en plats på ett trekast, och de tar fortfarande mycket harr. I dag föredrar jag den lila varianten något före den svarta, så därför är det den som tar plats i denna sextett av måsteflugor för Ammerån.

I ytskiktet

Dyson
Ett klassiskt mönster och Minkens favoritfluga. Flugan är tydligen i stort sett bortglömd - jag har efter idogt letande på webben bara hittat en referens till detta mönster, och då endast till namnet, utan bild eller bindbeskrivning därtill - märkligt med tanke på hur bra den är! Används med fördel som översta upphängarfluga på ett trekast, eller lätt infettad och fiskad som ändfluga i, eller strax under, ytan - en mycket flexibel fluga.
Arnemyran
En innovation signerad Räven, som även beskrivit historien bakom flugan i artikeln Arnemyran. Fiskas precis som Dyson som översta upphängarfluga på trekastet, eller klassiskt (halv)torrt. Ett inte lika självklart val på trekastet som Dyson, men har å andra sidan visat sig helt överlägen vid vissa tillfällen - är fisket trögt, testa alltså en Arnemyra!

Torrflugorna

Bôlôn Favorit
Beskriven redan i artikeln Flugor för Ammeråns harrar och senare även i artikeln Flyrite #11. När det gäller torrflugefisket i Ammerån så skall man ju, precis som i alla andra åar, företrädesvis knyta på något som efterliknar det fisken för tillfället vakar på. Fördelen med Bôlôn Favorit är att den tenderar locka harren till vak när den i övrigt håller sig under ytan. En fluga för sensommar- och höstfisket.
Ajaxflugan
Officern´s skapelse, och även denna beskriven redan i artikeln Flugor för Ammeråns harrar - numer något moderniserad (den har fått en stjärt som gör att den ligger bättre i ytan). En nätt liten torrfluga som efterliknar en hel del av de småsländor man ser efter ån.


Med dessa flugor i asken är man väl rustad för en tripp till Ammerån.
Skitfiske på er!