River Tweed & River Teviot

Allmän info
River Tweed är en av Storbritanniens, och kanske världens, mest kända laxälvar, vackert beläget i gränslandet mellan Skottland och England. Ungefär 40 km uppströms utloppet vid Berwick-upon-Tweed har biflödet River Teviot sitt utlopp och här bildas den för laxfiskaren kända Junction Pool. Man bor med fördel i den charmiga byn Kelso, på bekvämt prommenadavstånd till fina strömmar i såväl Tweed som Teviot.

Om laxfisket är världsberömt så är det om stundom mycket fina harr- och öringfisket desto mer anonymt - det är laxfisket som är klart dominerande och man konkurrerar sällan med andra fiskare vid de fina harrstrykorna i River Teviot till exempel, trots att de är väldigt lättillgängliga.

En resa till River Tweed rekommenderas verkligen, men man skall veta att fisket kan vara lynnigt - älvarna är väldigt väderkänsliga och har man otur så är de näst intill ofiskbara på grund av antingen alldeles för högt eller alldeles för lågt vattenstånd - har man å andra sidan tur så kan man dock se fram emot ett givande fiske i en fantastisk miljö (vilket ni ser en del exempel på här).

Betesval
För harr- och öringfisket är, åtminstone inom området som förvaltas av Kelso Angling Association, endast flugfiske med hullinglösa flugor tillåtet. Den kanske bästa perioden för harr är, till skillnad mot vad vi skandinaver är vana vid, runt årskiftet, och då är det välförtygnda (gärna rosa) nymfer som gäller. I övrigt fungerar den guldhuvade E-12:an fint.