Artiklar om Stora Harrträsket med omnejd

Stora Harrträsket
Det var tidig augusti 1999. Kvällen hade börjat övergå till natt när vi parkerade bilen ett hundratal meter från det Stora harrträskets strand. Nere vid sjökanten – ett fåtal meter från vattenlinjen – låg den lilla stugan “Siken”, som den närmaste veckan skulle vara vår bostad. Läget var fantastiskt och utsikten över sjön fick fiskenerverna att sättas i dallring. Efter att packningen ställts in i huset satte vi oss ned vid eldstaden, drack ett glas vin, tände en pipa rök och försjönk in i den norrländska stillheten.

Träsket... andra sommaren
Med tom blick och darrig hand sträckte sig Ammer-Harran efter hämtaren och tog en stadig klunk för att lugna nerverna. Bara sekunder tidigare satt han med böjt spö och Räven hade frågat "Är det håvningsläge?". "Det är ett blytungt håvningsläge" var det svar han hade fått. Vad föranledde nu Ammer-Harrans tomma blick och darriga händer? Till det återkommer vi senare i artikeln....

Träsket... tredje sommaren
Vårens havsöringsfiske hade gått trögt. Laxsäsongen - som ju alltid är trög - hade inte heller bjudit på några märkvärdigheter. Det var alltså norrlandstrippen som skulle stå för årets fiskehöjdpunkt, konstaterade Räven förhoppningsfullt, när sällskapet lämnade Sundsvall bakom sig för nya äventyr i Harrträsket.

Träsket... fjärde sommaren
Så var det då ännu en gång dax för Ammer-Harran och Räven att ge sig av norrut och oroa Stora harrträsket harrbestånd.

Träsket... femte sommaren
Räven tittade in i stugan en sista gång, bara för säkerhets skull. Vad är det för påse som står där i hörnet?, tänkte han, och gick in för att förvissa sig om att han inte glömt något. Han tittade ner i påsen och upptäckte att där låg Sven-Eric! Räven pustade ut - så nära hade det alltså varit att de skulle fiska i blindo, hemska tanke. Men nu var alla saker på plats och Räven påbörjade bilresan från Ängesåns laxar till Harrträskets harrar.

Snorsen
Årets resa skulle likt de senaste åren gå mot Sorseletrakten, men istället för en batalj med Harrträskets harrar var det nu dags att undersöka Snorsen.

Höstträsk
Fan vad det regnar, det forsade vatten längs gatan i den lilla orten vi åkte igenom. Det var kraftiga förhöstregn och de satt i bilen på väg mot Harrträsket. Artikel om fisket i träsket hösten 2010.

Midsommarträsk
Det är ljust ute, klockan närmar sig halv tre på natten, välkomsthälsningen med en öl i handen är över och de bestämmer sig för att ge sig ut på sjön direkt utan att passera sängen.

Högsommarträsk
Har verkligen spinnaren tagit över helt? Har Velticens intrång gjort att allt slit med att förfina trekastet är bortkastat? Rapporterna från midsommarfisket när Räven fiskat träsket med Spindeln gjorde detta faktum mer eller mindre gällande. Detta måste undersökas...

Midsommarträsk igen
Sundsvall den 13 juni 2012. Räven sitter vid bindstädet och tittar belåtet på bordet framför sig. Där ligger de och de ser ut precis som de ska. Efter flera år av resultatlöst letande har Räven äntligen hittat det material som tyckts vara försvunnet i redskapshandeln. I kvällsljuset skimrar ett par dussin äkta exemplar av Den enda.

Flugattacken!
Stora Harrträsk den 16 augusti 2012. Harran satt med ett fånigt flin på läpparna och beundrade den fina harren som låg framför honom - detsamma gjorde Räven. Flugattacken hade visat sig inledas med framgång redan det första fiskepasset - en gravharr var bärgad!

Högsommarträsk igen
Harran är inte bitter...

VM-träsk
Harran och Räven anlände Lon i alldeles lämplig tid till eftermiddagsfisket - att de inte inkvarterade sig i Siken som brukligt är beror på att en av gossarna med familj redan lagt beslag på den i slutet på veckan. Räven hade redan en vecka tidigare besökt träsket tillsammans med Spindeln och gossarna - deras resultat, samt det faktum att det nu svärmade rikligt, gjorde att Harran och Räven, likt ett helt brasilianskt folk, trodde på stordåd under resan mot en tänkt final.

När träsket är trögt...
När isen gick för bara någon vecka sedan, och vatten är kallare än en kylig blick från Räven när en gädda tagit en Veltic, då är träsket trögt.
När björken knappt har knoppats, och lufttemperaturen är i paritet med vattnets, då är träsket trögt.
När vinden ligger på så till den grad att till och med Räven blir trött av att ro, då är träsket trögt.
När det inte finns en insekt i luften, och det är tveksamt om harren ens börjat leka, då är träsket trögt.
När de till och med avbryter fiskeresan en dag i förtid, då är träsket något så in i h-e trögt!

Träsket - den sista episoden?
Vad fan är en Safirkatt och vad har den med harrfiske att göra? Är det något nytt drag som skulle kunna påverka gossarnas möjligheter att erhålla Harr-certifikat tro? Inte särskilt sannolikt, de har Veltic-spinnare i drivor och bättre bete än så finns inte, så endera är det ännu ett slag i luften i den virvelström av sådana slag som gossarnas nyheter bjudit genom åren eller så…