Mitt Ammerån - Skattlandsforsen <in English>

Start | Hur det började | Hur det fortsatte | Och fortsatte | Och sen då?
Moan | Blomgrundet | Danielholmen | Baracken | Vårv | Skattlandsforsen | Färsån

Skattlandforsen är en av de stridare forsarna i ån, väl i klass med Krokforsen och Lövleforsen och endast klart överträffad av Olsforsen. Strömmen strax ovan forsen kan emellanåt ge en del harr men det är poolen som forsen rinner ut i som är riktigt intressant. Stugan vid forsens utlopp ägdes till för några år sedan av en släkting till mig men är numer i Ammeråns fiskecamps ägo. Vid dörren till stugan sitter en avbildning av en stor öring som min farbror fångade där någon gång på sextiotalet. Öringen vägde mer än 1,5 kilo och togs på en Jungle Cock svart om jag inte missminner mig. Och det är för chansen att få stor öring som Skattlandsforsen är mest intressant även om chansen till stor harr inte ska underskattas. Vid skattlandsforsen fiskar man bäst från en bit in på säsongen, då vårfloden sjunkit undan, och framåt. Det vanliga trekastet och klassiskt våtflugefiske eller fiske med mask är som vanligt i Ammerån metoderna att föredra. Det skadar dock inte att knyta på en streamer då och då för att söka den riktigt stora öringen.

Jag var väl i femtonårsåldern och tog mopeden ner till stugan vid Skattlandsforsen för att hälsa på mina några år yngre släktingar som var där på besök med sina föräldrar. När jag kom ner såg jag min kusin Stig-Göran och min tremänning Hans (det var hans föräldrar som ägde stugan vid den tiden) stå och fiska på södra sidan - de hade rott över poolen i en liten gummibåt. "Skynda dig att hämta fiskegrejerna, det är skitbra fiske" skrek Stig-Göran över ån och det var, trots att det redan var ganska sent, bara att hoppa upp på moppen, åka hem och snabbt rafsa med sig flugspö, fiskerock, långstövlar och kont och åka tillbaks till forsen. Jag blev hämtad i gummiflotten och Stig-Göran visade stolt upp en fyrahektosharr som han fått under kvällen. På mitt flugkast satt som vanligt en svartnymf längst ut på tafsen och jag lade ut ett kort kast i de svarta strömvirvlarna precis i slutet av forsen. Det hände inget på det första kastet så jag drog ut en decimeter lina till och la ut ett nytt kast. Linan stannade upp, jag lyfte lite lätt på spöet och så var harren krokad. Jag kände genast att det var en ganska stor fisk på och Stig-Göran och Hans tittade storögt på när harren hoppade och kämpade för att undslippa den irriterande svartnymfen i mungipan. En stund senare låg harren på stranden. "Vilket as" var det enda Stig-Göran fick ur sig när han tittade på harren som var ungefär dubbelt så stor som den han hade fått - "vilket as". Vi fiskade runt forsen hela natten och fick några matharrar ytterligare men nattens största tog jag redan i andra kastet och bara någon meter från land - något man kan reflektera över.

Sedan stugan bytte ägare har det inte blivit så mycket fiske för min del vid Skattlandsforsen. Stugan är uthyrd för jämnan och då man inte får plats att vara alltför många som fiskar nedan forsen tycker jag att det är lika bra att leta sig till andra ställen i ån - ställen där man har större chans att få vara i fred.

Fortsätt till Färsån >>

Färsån Skattlandsforsen Vårv Baracken Danielholmen Blomgrundet Moan Moan