Mitt Ammerån - Blomgrundet <in English>

Start | Hur det började | Hur det fortsatte | Och fortsatte | Och sen då?
Moan | Blomgrundet | Danielholmen | Baracken | Vårv | Skattlandsforsen | Färsån

Blomgrundet är ett ställe man lätt skulle kunna gå förbi om man inte kände till det. Ån ser nämligen ganska tråkig ut där då strömmen är bred och relativt plan och man kan lätt lura sig att tro att botten saknar den struktur som krävs för att skapa lämpliga ståndplatser för harren. Nu är det inte så, snarare tvärtom. Här står det harr över hela ån och även om det är sällan man får någon storharr vid "Blommis" så kan man istället få desto fler matharrar. En bit nedan Blomgrundet ligger Danielholmen som tas upp i ett eget kapitel. Beger man sig uppströms förbi det ganska långa partiet med snabbare ström kommer man fram till inledningen av densamma och där finner man en intressant hölja med tillhörande strömkant, ett ställe som går under namnat "Harrstället". Det är ett ganska litet fiskeställe och man kan endast med god vilja vara två som fiskar där samtidigt. Det är dock så bra att man ändå bör göra ett stopp där om man är i närheten. Det har tagits en hel del stora harrar vid Harrstället. Blomgrundet är ett ställe att besöka när vårfloden sjunkit undan och innan vattnet börjar bli riktigt lågt. Det är nattfiske med sjunkande flugor som gäller och när det är som mörkast är det läge att traska upp till Harrstället och doppa en svartnymf i de svarta virvlarna.

Blomgrundet är ett av de ställen efter Ammerån som jag spenderat mest tid vid. Under framförallt första halvan av åttiotalet tillbringade jag och Göran väldigt många nätter där. Vi brukade ta oss dit kring tiotiden på kvällen så att vi i lugn och ro kunde elda, fika, fiska en stund och ha det allmänt trevligt innan fisken blev riktigt på hugget runt midnatt. Vi brukade komma hem framåt morgonkvisten och hade då även hunnit med ett par svängar upp till Harrstället. Gångerna vi kom hem med konten tom var ytterst få.

De mest minnesvärda stunderna från dessa nätter härrör sig dock från Harrstället. En natt var fisket ovanligt trögt och vi hade bara fått några småharrar när jag traskade upp till Harrstället. Samma dag hade jag bundit en pepparnymf - en naturtrogen imitation av en husmask där man först lindar en kropp av gummi som man sedan stryker lim på och rullar i grovmalen peppar - som nu skulle få visa om den fungerade. Jag lade ut ett kast i de mörka virvlarna i ingången till lugnvattnet och snart kände jag en dragning i linan. Jag lyfte spöet och kände genast att det var en av Harrstället stora harrar som valt att testa pepparsmaken. En stund senare låg den stora harren i konten. Flugan hade tagit så pass mycket stryk vid drillningen att den inte gick att använda mer och trots den fina debuten för pepparnymfen har jag på grund av den tveksamma hållfastheten aldrig prövat den igen.

Nuförtiden är det sällan jag spenderar hela nätter vid Blomgrundet. Det är dock ett givet ställe att fiska av då man passerar det och Harrstället ger fortfarande en skön känsla av spänd förväntan när man lägger ut sitt flugkast i den svarta strömkanten.

Fortsätt till Danielholmen >>

Färsån Skattlandsforsen Vårv Baracken Danielholmen Blomgrundet Moan Moan